De natuurlijk gelegen Finca heeft een weelderige onderbeplanting van inheemse kruiden. Er is een rijk insectenleven en er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De bemesting is organisch. De olijven worden met de hand geplukt en lokaal direct verwerkt tot deze olie. Hoe verzorging van de bomen er aan toe gaat, hoe oogsten en bottelen gebeurd, hoe de kwaliteit van de olie bepaald wordt, dit en andere olijfolie wetenswaardigheden leest u hier.
Het groeiproces
Aan een olijfboom komt een vrucht. Dat gaat vanzelf eigenlijk. Alleen hebben – net als de in onze streken bekende fruitbomen – olijfbomen ook snoei nodig. Stevige snoei! Het zijn ontzettend sterke bomen die vooral vrucht dragen als ze flink onder handen genomen worden elk jaar.
Door het jaar heen gebeurd er dit op een finca:
Januari-februari: snoei
Maart: bemesten
Mei: bloei
Mei-Oktober: ondergrond vrijhouden
Mei-oktober: nieuwe loten vanuit de stam weghakken (“schietlot”)
Oktober- November : oogst

Tijdens het seizoen is er weinig werk aan de bomen, want de natuur doet zijn ding. Alleen de ondergrond wordt vrijgehouden door te maaien. Een leuke en intensieve klus die we graag doen.
Oogsten en bottelen
De oogst valt in november en gebeurt handmatig. Het duurt iets langer, maar de oogst is schoner en mooier. Een net wordt rondom een boom gelegd, op de grond, waarna we met de hand alle olijven uit de boom ritsen. Cruciaal voor een goede kwaliteit olie is de tijd die er zit tussen plukken en verwerken van de olijven. De olijven worden naar een coöperatie gebracht, waar ze geperst worden. Eerst wordt de oogst ontdaan van takken en bladeren. De olijven worden gewassen. Daarna worden ze met pit en al vermalen tot een pulp. De pulpfractie wordt samengeperst zodat het vocht gescheiden wordt. Daarna wordt het vocht gecentrifugeerd om de waterfractie te scheiden. Wat overblijft is de pure olie. De olijfolie wordt in vaten een aantal weken tot rust gebracht, zodat het droesem (bezinksel) naar de bodem zakt. Hierna kan de olie gebotteld worden in glazen flessen met schroefdop. Om de houdbaarheid en smaak te behouden wordt de olie gebotteld in donkere flessen.

Kwaliteit
De olie verkregen door eerste koude persing is de zuiverste olijfolie. Alleen deze olie kan het predicaat ‘Extra Virgen’ verkrijgen. Om te bepalen wat voor soort olie er per jaar geoogst wordt, wordt er bij de coöperatie, na de persing een test gedaan. Zuiverheid van de olijfolie wordt bepaald door het vrije zuur. Tussen de 0,00% en 0,85% mag de olie ‘Extra Virgen’ heten. Tussen 0,50% en 2,00% mag de olie ‘Virgen’ heten. Olie die niet aan deze eisen voldoet wordt geraffineerd om de zuurgraad, smaak- en geurdefecten te verwijderen. Onze olijven hebben elke keer nog een zuurgraad van 0,8% gehad en dan mag je spreken van ‘Extra Virgen’.
Kleur en smaak
Er zijn veel factoren die de smaak van olijfolie beïnvloeden. Om een aantal te noemen; verschillende rassen olijfbomen, hoeveelheid zon, hoeveelheid regen, tijdstip van oogsten, tijdstip van verwerken, kruidige ondergrond, wel of geen bestrijdingsmiddelen en bodemgesteldheid. Omdat in de reguliere olijventeelt de bodem vrij wordt gehouden van onkruiden door giffen, heeft dit invloed op de smaak van de olijven en dus ook de olie. Onze olie is kruidiger dan de meeste.
De kleur van olijfolie kan zeer verschillen en zegt niets over de smaak of kwaliteit. Het is een natuurproduct. Bij smaakpanels van olijfolie wordt dan ook uit de donkere glazen gedronken, zodat de kleur niet afleidt. Want de kleur is niet belangrijk.